Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

WestWorld :Η σειρά - φαινόμενο και κάποιοι προβληματισμοί που θέτει....




ί
Εισαγωγικά....

   Σύμφωνα με την wikipedia , Το Westworld είναι μια αμερικανική τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας. Οι δημιουργοί της είναι ο Τζόναθαν Νόλαν και η Λίζα Τζόι και το σενάριο βασίζεται στην ομώνυμη ταινία του 1973, που γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Μάικλ Κράιτον, και σε μικρότερο βαθμό στο sequel Futureworld του 1976. Είναι η δεύτερη τηλεοπτική σειρά που βασίζεται στις δύο ταινίες, με την πρώτη να είναι το Beyond Westworld του 1980.Ο Νόλαν και η Τζόι υπηρετούν ως εξέχοντες παραγωγοί μαζί με τον Τζ. Τζ. Άμπραμς, τον Μπράϊαν Μπέρκ και τον Τζέρι Γουάιντραουμπ, ενώ ο Νόλαν σκηνοθέτησε τον πιλότο.
Η σειρά παρουσιάζει μια ομάδα επιστημόνων που δημιουργεί τεχνητούς ανθρώπους που τοποθετούνται και ζουν σε ένα θεματικό πάρκο αναψυχής με θέμα την Άγρια Δύση, το Westworld. Τα όντα αυτά, οι λεγόμενοι "Οικοδεσπότες", δεν γνωρίζουν πως η ζωή τους είναι προγραμματισμένη από τρίτους. Στο Westworld πηγαίνουν πλούσιοι πελάτες με την ονομασία "Νεοφερμένοι" (γνωστοί και ως "Επισκέπτες") οι οποίοι, όντας άτρωτοι, μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν μέσα στο πάρκο, χωρίς να έχουν το φόβο της δολοφονίας από τους Οικοδεσπότες.

Μελλοντική Δυστοπία 

   Πολλοι θα πουν ότι είναι μια σειρά που εξυπηρετεί μόνο την διασκέδαση μας και φυσικά την πρωτοκαθεδρία στις τοπ  νεοεισαγόμενες σειρές για το 2016 . Όμως , η σειρά από το πρώτο επεισόδιο μας δίνει τα βασικά κόνσεπτ της. Αυτα είναι ότι αναφέρεται σε ένα κοντινό μέλλον , η τεχνολογία έχει εξελιχθεί για να παράγει ρομπότ με συνείδηση (ανδροϊδή) , πλούσιοι άνθρωποι πηγαίνουν στο πάρκο αυτό για να ικανοποιήσουν τις ορέξεις τους που αγγίζουν τα όρια του παραλόγου , της απληστίας , του κρυφοφασισμού και της διεφθαρμένης φύση τους .
   Ουσιαστικά η σειρά -άθελα ή ηθελημένα - προοικονομεί  την μελλοντικη δυστοπία που έχουμε να αντιμετώπίσουμε. Ο άνθρωπος ως απόλυτος Εξουσιαστής του γήινου κόσμου θέλει να μανιπουλάρει ότι ζωντανό ή μη υπάρχει . Η τεχνολογία μπορεί να βελτιώθηκε αλλά πάλι σέβεται και προσκυνά την διαφθορά , την εξουσιομανία και απληστία της ανθρώπινης φύσης . Η θρησκεία του Κεφαλαίου πάλι είναι στο προσκήνιο και ελέγχει το υπαρκτό γίγνεσθαι. Η δυστοπία του σήμερα συναντάει την δυστοπία του μέλλοντος

Η συνείδηση μιας μηχανής 


  Ο εγκέφαλος και η αποκρυπτογράφηση του είναι ένα μυστήριο που δεν σε αφήνει αναίσθητο ή μη εκστασιασμένο .Φυσικά η συνείδηση είναι ένα μυστήριο πάζλ   γιατί αποτελεί ένα χάρισμα που μας δίνει κριτική άποψη , συναισθήματα και φυσικά μια ανεξέλεγκτη και ακόμα ανερμήνευτη νοημοσύνη. Στην σειρά βλέπουμε πως και οι μηχανες αποκτάν συνείδηση αλλά φυσικά είναι προγραμματισμένες να τελούν τις οδηγίες των αφεντικών τους .Βέβαια η  "τεχνητή " συνείδηση και συνεπώς η τεχνητη νοημόσυνη αποτέλει ένα πεδίο που ούτε η ανθρώπινη λογική μπορεί να το περιορίσει και ελέγξει... Επιπρόσθετα , αντιλαμβάνεσαι μόλις από το πρώτο επεισόδιο  ότι η εξέλιξη παίζει εναν ιδιόρρυθμο αλλά στοχαστικό ρόλο στην πραγμάτωση της επανάστασης των μηχανών . Συγκεκριμένα , η εξέλιξη αφορά και την τεχνητή νοημοσύνη γιατι τους δίνεται η δυνατότητα στις μηχανές να προσδιορίσουν την φύση τους αλλά και την σχέση τους με το ανθρώπινο είδος .Όμως , το επίδικο του ζήτηματος αλλά και η ερώτηση που προκύπτει εύλογα είναι μήπως οι σκεφτόμενες μηχανές ξεπεράσουν την ευφυία των βιολογικών μηχανών ?? Το πιο ουσιαστικό συμπέρασμα είναι ότι η νοημοσύνη όπως και η συνείδηση είναι έμφυτα χαρακτηριστικά της φύσης και συνεπώς του σύμπαντος . Ο άνθρωπος πρέπει πρώτα να δεί τις δυνατότητες που μπορεί να έχει το βιολογικό μυαλό και να εξετάσει τις διεργασίες του γιατί ακόμα και τώρα πολλά μένουν αναπάντητα .. Στην συνέχεια , με την γνώση και αποκρυπτόγράφηση του βιολογικού μυαλού θα μπορεί να ελέγξει και να αξιοιποιήσει για το κοινό καλό και τα πλεονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης .

Συμπερασματικά 

 Η σειρά  πηγάζει από μια παλιότερη ταινία (Westworld , 1973) του Κράιτον είναι πρωτοπορία και αξίζει να την δει ο καθένας από την δικιά του σκοπιά .Όμως , τα ιδιοτελή παιχνίδια της ανθρώπινης φύσης μπορεί να ανατράπουν και να έρθουν ενώπιον της επειδή με κάποια πράματα δεν ξέρεις τι όρια έχουν .....


Πηγή :

http://idiazousesantitheseis.blogspot.gr/2016/11/westworld.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου